boerderij Marssum

Projectnummer: 
0109

Op een mooie locatie nabij Leeuwarden stond in het buitengebied van Marssum een nogal sleetse kop hals romp boerderij. Omdat deze reeds lange tijd niet meer in bedrijf is en de laatste eigenaren weinig onderhoud pleegden is het een idyllische plek geworden met volgroeide bomen en een “statige” groene oprijlaan. De boerderij staat op een terpje en komt reeds voor op kadastrale kaarten rond 1832, ze behoorde tot Andringastate. Na onderzoek aan constructie, bodemgesteldheid financiële haalbaarheid en naar diverse herbouw strategieën is besloten de complete boerderij te slopen. De schuur in prefab beton uit de jaren 50 heeft een aardig houten spantwerk. Deze schuur blijft behouden ook de ernaast gelegen kapschuur wordt gehandhaafd.

Vanwege het permanente gezoem van de A31 is er aan de noordzijde van het terrein een nieuw hoog en lang volume geplaatst. Het beeld van de oorspronkelijke boerderij met bijgebouwen wordt vanaf deze noordzijde (A31) bezien zoveel mogelijk teruggebracht. We willen een overtuigend silhouet handhaven vandaar de keuze voor een “traditionele” geleding, een hoge schuurboerderij met twee ondergeschikte bijgebouwen. De belangrijkste verblijfsruimten zijn via een zonnige tuin verbonden met het vrije uitzicht naar het zuiden.

In een lang recht volume zijn de belangrijkste plekken georganiseerd op twee niveaus. Er is een lange rechte lijn vanaf oprijlaan tot entree. De entree zit centraal in de noordgevel om korte looplijnen binnen het huis mogelijk te maken en zo de hoeveelheid verkeersruimte te minimaliseren. Dit maakt het gebouw overzichtelijk en afleesbaar en zorgt tevens voor intimiteit ook bij bewoning door vier personen. We realiseren bruto ongeveer 180 m2 op de begane grond en 120 m2 op de verdieping. Het volume heeft een footprint van 7,8 x 30 meter (inclusief overstekken). Vanuit de entree opent het huis zich naar het zuiden; binnenkomst een praktisch cluster met sanitair, garderobe, berging en wasgelegenheid. Dan volgt ter rechterzijde het woonprogramma, keuken en eetruimte met daarin opgenomen een met schuifdeuren afsluitbare TV kamer en daarna een living met uitbouw georiënteerd op het zuiden en het westen. Op de verdieping van het huis is een studeerruimte verbonden met de woonruimte. Op termijn is dit een prima speelbalkon voor de achtergelegen slaapvertrekken. Links van de entree is de “masterbedroom” gepositioneerd. Aan deze hoofslaapkamer is een kleedruimte en eigen badkamer gekoppeld. Voor deze slaapafdeling is een algemene wasruimte/technische ruimte gepositioneerd. Er is een korte directe verbinding van ouderslaapkamer naar de bovengelegen kinderkamers. Ook in het volume in de woonkamer is er een trap naar de verdieping, zo ontstaat  een praktisch circuit dat ook mooi aansluit op kinderkamers c.q. een gastenverblijf.

You are here